Muay Thai’nin Tarihsel Gelişimi

Muay Thai’nin Tarihsel Gelişimi

Muay Thai'nin Tarihsel Gelişimi

Orijinal adıyla Muay Thai denilen Tayland Boksu’nun ne zaman başladığı kesin olarak bilinmiyor.  En eskiye gidebilen varsayım bu sporun, Taylandlı’ların Çin’in güneyinden ayrıldıkları çağlarda ortaya çıkmış olabileceği yönündedir. Taylandlı’lar MS. 1500 yıllarında gerçekleşen bu toplu göç sırasında geçtikleri yerlerin halklarıyla sorunlar yaşadılar ve sürekli saldırıya uğradılar. Kendilerini ve ailelerini korumak  zorundaydılar.

 

Saldırılara karşı direnmek için o dönemde geçerli silahlar olan mızrak ve kılıç gibi aletleri kullanmak, yakın döğüşte zor oluyordu. Bu nedenle yumruklarını kullanmak daha pratik görünüyordu. At derisinden yapılan sırımlar ele sarılarak, sert bir eldiven gibi kullanılmaya başlandı. Ancak kılıç ve mızrak gibi öldürücü silâhlarla saldıran düşmanlarına karşı yumruklarını, tekmelerini, diz ve dirseklerini çok etkili ve sert şekilde kullanmak zorundaydılar. Bunu sağlamak için geliştirdikleri dövüş tekniği bugünkü Tayland boksunun temeli oldu.

 

Taylandlı’lar göç sonunda uygun bir yere yerleşerek şehirlerini kurduktan sonra da kendilerini başarıya ulaştıran bu dövüş stillerini geliştirmeye devam ettiler. Kurdukları orduda askerlerini bu tekniklerle eğittiler.

 

Sokaktaki çocuklardan krallara kadar herkes bu dövüş sanatını iyi biliyordu. Ülke içinde düzenlenen törenlerde Muay Thai maçları yapılıyordu. Bu dönemdeki maçlarda, maç süresini belirlemek için delik bir hindistan cevizi kabuğu kullanılıyordu. Altına küçük bir delik açılan hindistan cevizi kabuğu suyun üzerine konuyor, kabuk su alıp battığında maç sona eriyordu.

 

1800’lü yıllara gelindiğinde, Muay Thai maçları çok önem kazanmıştı. Maçları kazananlar kral tarafından çeşitli hediyeler ve ünvanlarla ödüllendiriliyordu. Tayland Boksunun altın çağı sayılan bu döneme kadar maçlar, standardı olmayan ringlerde yapılıyordu. Zamanla belirli standartlar konarak, dövüş ringleri halatlarla çevrildi ve belirli bir yükseklik standardı getirildi. Bu standartlara göre ilk ring, “Suan Kularp” adındaki yerde, 1921 yılında yapıldı. Bu tarihte dövüşçüler ellerini sırımlarla sarmaya devam ediyordu.

 

Daha sonra, Muay Thai’nin uluslararası bir spor olmaya başlaması ve diğer ülkelerde de yayılması ile maçların kurallarında bazı değişiklikler başladı. Dış ülkelerden gelen etkilerle başlayan bu değişikliklerin ilki, ringin içinde bir hakemin görev yapmaya başlamasıydı. Aynı dönemde hindistan cevizi kabuğu bırakılıp, maçların ve raundların süresi dakikalarla belirlenmeye başlandı.

 

İlk kez Filipinli bir boksörün Lumpini parkında boks eldiveniyle gösteri yapmasından sonra, 1929 yılında sırım sarma uygulaması bırakılıp, boks eldiveni kullanılmaya başladı. Kral 7. Rama döneminde Bangkok’ta ve diğer önemli kentlerde Muay Thai statları inşa edildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında (1942 – 1945) ortadan kalkan bu statlar, savaştan sonra hızla yeniden yapıldı. Ancak bu statlar bugünkü standartları taşımıyordu.

 

1945 yılında Bangkok’ta ilk standart boks stadyumu inşa edildi. Rajadamnern adı verilen bu  stadyum, dünyanın en ünlü boks stadyumu olarak bugün hâlâ faaliyettedir.

 

 

Savaş sonrasında, Tayland Boksu’nun standart kurallara oturtulmasına girişildi. Maçlar üçer dakikalık 5 raund şeklinde düzenlendi; raundlar arasına 2 dakikalık aralar kondu. Bu önemli düzenlemelerden sonra, sikletler de düzenlenerek kiloya göre kategoriler oluşturuldu. Bütün bu düzenlemelerle Tayland Boksu bugünkü şeklini almış oldu.

 

Dövüşçünün Akıl ve Beden Bütünleşmesi